Motherhood PERSONAL

ABORTEN ER OVER, MEN HVA NÅ?

I går startet jeg på jobb igjen. Ironisk nok hadde jeg egentlig time hos gynekologen min fjorten tretti. Timen til vår første offisielle ultralyd. Den var bestilt i forbindelse med at jeg denne uken skulle tippet inn i graviduke 19. Celine skulle endelig få møte lillebror eller lillesøster gjennom skjermen for aller første gang, og alt skulle bli enda litt virkeligere. Den drømmen er for lengst forbi. Dagen ble heller brukt på å hente meg inn på jobb, komme ajour og klemme på gode kollegaer, etterfulgt av tårer i bilen på vei hjem.

I dag skal jeg til samme gynekolog jeg skulle vært hos i går. Bare nå skal de, til stor kontrast fra i går, sjekke at restene fra mitt ufødte barn er ute. De siste årene har det blitt født rundt 60 000 barn i Norge hvert år. Det skulle vært så mange flere. Om lag 20 prosent av alle svangerskap ender i spontanabort eller missed abortion. Visste dere at kun et  svært lite fåtall av disse følges opp etterpå? Dersom du ikke får feber eller infeksjon er du en av mange på samlebåndet som får beskjeden «det ordner seg selv». Ingen kontroll eller ettersjekk for å se om alt er ute.

Er du klar over hvor mange spørsmål man sitter igjen med etterpå?  Hvor desperat man leter etter svar?

Et halvt års ventetid. Dette er svaret du får hos de fleste gynekologer. I hvert fall i Grenland. Et halvt år ville det gått om jeg selv skulle forsøkt å få time for å sjekke om alt var ok igjen. Heldigvis fikk jeg en hastetime lenge før. På grunn av både stor sorgreaksjon og en hjerteskjærende fortvilelse over å ikke vite.

Elleve tretti. Jeg sitter på venterommet. Pusten er kort og hjertet slår fortere. Det kjennes så vondt, men godt å være her. Bildene av de vakre velskapte babyene hun har fulgt til verden henger på veggen på venterommet. Sist jeg var her var jeg i lykkesrus. Lykkesrus over å få bekreftet at det var en jente som bodde i magen min. Et lite sekund detter jeg ut. Hvorfor henger ikke Celine på veggen. Det glemte takkekortet som skulle hit. Typisk meg.

Etternavnet mitt blir ropt opp, og pulsen stiger i hivende fart. Det kjennes ut som jeg er rett tilbake på sykehuset. 20 mai klokken femten tretti. Jeg kommer inn og blir tatt i mot av den dyktigste og roligste damen jeg vet om. En gynekolog som elsker jobben sin og som har drevet med dette så lenge at hun snart tvinges ut i pensjon. Hun er brun. Må ha sitti mye ute i solen tenker jeg. Jeg ser på hendene hennes som er overraskende freshe til å være i den alderen hun er. Nesten ikke en rynke!

Vi hilser, jeg forteller og tårene som har presset på litt for lenge flommer over. Jeg kler av meg. Nok en gang skal jeg blottlegge meg for enda en person. Jeg tenker i mitt stille sinn at jeg har aldri vært så mye naken for andre eller hatt så mange inni meg noen gang som jeg har hatt de tre siste ukene. En helt absurd tanke som blandes sammen med alt det andre som surrer oppi hodet mitt. Aborten er over, men hva nå`? På grunn av alle mine ubesvarte spørsmål håper jeg at jeg kan være til hjelp for noen der ute i samme situasjon. Noen andre sønderknuste hjerter som ved spontanabort eller missed abortion har mistet barnet sitt. Naturlig, medisinsk eller kirurgisk.

To uker. På sykehuset får man beskjed om å vente med bading, tamponger og samleie i de to ukene som kommer. Dette er jo greit, men hva med etterpå? Man blir anbefalt å vente minst en menstruasjon før man prøver igjen. Andre sier et halvt år. Det er både forvirrende og fortvilende å bli dyttet i så mange retninger. Aller helst vil man jo tro på de som sier «du kan prøve igjen med en gang». Er dette så lurt? Jeg har spurt gynekologen min om en rekke ubesvarte spørsmål jeg selv sitter igjen med i dag. To uker og 4 dager etter at jeg selv mistet mitt eget barn. Jeg håper noe av dette kan være oppklarende for deg som har vært eller som, forferdelig nok, kanskje vil komme i en lignende situasjon og selv sliter med tilsvarende spørsmål.

Hvorfor har jeg alle symptomer når babyen min har vært død i hele to måneder?

Noen ganger er det dessverre slik at kroppen fortsetter å være gravid. Livmor utvides, du fortsetter å være kvalm og trøtt, i tillegg til at magen vokser. Hjernen henger ikke med på at det er noe galt inne i kroppen og gravid hormonene fortsetter å drive kroppen frem til du ikke får noen respons hos fosteret på ultralyd.

Sykemeldt etter SA(spontanabort)/MA (missed abortion)?

Etter min evige søken etter svar har jeg kommet over SÅ mange som skriver at de går på jobb igjen dagen etter en SA. Ingen vet om det men sorgen er utholdelig. Cudos til deg som klarer det. Samtidig får jeg så uendelig vondt av deg. For min del har det aldri vært noen hensikt å holde det skjult til uke 12 hverken hjemme eller på jobb hvis jeg ble gravid. Jeg har fortalt det tidlig og kommer til å fortelle det tidlig igjen. Grunnen er enkel. Dette er en så stor påkjenning og sorg at den er KLIN UMULIG å sitte inne med. Det ville ikke vært sunt for meg eller omgivelsene rundt meg. Hvorfor er nordmenn så redd for å dele?

Personlig hater jeg å være syk, og sykemelding har aldri vært noe tema for denne jenta. Likevel var svaret enkelt. Sykemelding etter SA/MA? Ja.

Jeg fikk først 3 dager fra sykehuset som dekket helgen og mandag. Helgen? Jeg jobber jo ikke engang i helgen. Tok avgjørelsen selv og ble hjemme hele uken samtidig som jeg ga arbeidsgiver beskjed samme dag dette skjedde. Fikk tilbakedatert sykemelding med enda en påfølgende uke hvor jeg var 100% hjemme. Tiden dette gav meg, sammen med mye støtte og gode samtaler, har hjulpet meg videre. For det første var jeg helt fullstendig utslitt i kroppen den første uken. Som etter en fødsel trenger kroppen tid til å innhente seg. I tillegg var jeg fryktelig langt nede psykisk. Det er bedre nå, men langt i fra bra. Jeg startet på jobb i går men jobber 50% ut juni. Er evig takknemlig for forståelsesfulle mennesker rundt meg for ikke å snakke om egen fornuft. Hadde jeg valgt å peise på med en gang etter dette hadde sjansen for en ordentlig smell vært skremmende stor. Livet har ikke alltid vært noen dans på roser og en noe sliten kropp fra før ble ikke bedre etter denne hendelsen.

Hent deg inn og for all del ikke skam deg over det som har skjedd. Skam deg heller ikke over at du trenger fri. Du trenger pusterom i en tilværelse som prøver å kvele deg. 

Hvor lang tid tar det før restene etter en medisinsk abort er borte?

I motsetning til et kirurgisk inngrep vil det mest sannsynlig sitte igjen noen rester etter graviditeten i kroppen din, etter en medisinsk abort. Dette kan virke både fortvilende og vondt, men i de fleste tilfeller vil kroppen ordne opp selv i løpet av 3- 6 uker og rense systemet ved en noe kraftigere mens. Dersom du mot formodning skulle få en infeksjon vil dette vises med blant annet feber. Dette kan komme opptil flere uker etter aborten og fører da til en utskrapning. Det beste er om kroppen får ordnet opp på egenhånd da et inngrep kan medføre større risiko for skader eller komplikasjoner i etterkant. Selv ble jeg frarådet å gjøre en utskrapning av Gynekologen på sykehuset for at min fertilitetsevne skulle bli best mulig, fortest mulig.  Dette på bakgrunn av at det var lite rester igjen og et inngrep ville bli for omfattende og kunne medføre uønskede komplikasjoner.

Når kan man ha samleie etter MA/SA?

På grunn av infeksjonsfare i livmor skal man vente hvertfall to uker før man har sex. Dette kommer av at livmor utvides under en abort, som igjen øker faren for infeksjon. Dette på grunn av at det er blodrester igjen i skjeden, som bakterier lever godt i. Det er derfor ikke anbefalt å ha samleie etter en abort. Det hjelper heller ikke om man bruker kondom, fordi det er miljøet i skjeden som ikke skal dyttes mot livmorhalsen.

Når kan man prøve på nytt etter MA/SA?

Det finnes dessverre ikke noe fasitsvar på dette. Både gyn på sykehuset og gynekologen min i dag sa at jeg bør vente en menstruasjon før vi prøver på nytt. Dette for å gi best mulig utgangspunkt før neste graviditet. Da vil livmor rekke å «puste» og bli sunn og klar for å produsere et nytt fantastisk menneskeliv.

Måler de HCG ved hjelp av urinprøve eller blodprøve?

Det måles ved hjelp av blodprøve hos legen i etterkant av en SA eller MA for å sjekke om verdiene går naturlig nedover.

For min egen del lå de på 13 000 på sykehuset og sank til 154 uken etter med påfølgende nedfall til 30 uken etter dette. Jeg målte ikke i dag, men ved hjelp av innvendig ultralyd fikk jeg beskjed om at alt er helt perfekt igjen. Alle rester er ute og slimhinnene har fått tilbake tykkelsen de skal ha samtidig som livmor ser frisk og fin ut.

Hvor lavt må HCG tallet være før man kan prøve igjen?

Den bør være under 5 for å være sikker på at livmor har kvittet seg med alt av rester etter aborten.

Når kommer første menstruasjon tilbake?

Dette er det ikke noe fasitsvar på da alle kvinner er forskjellige. Ofte tar det mellom 3-6 uker litt avhengig av hvor i en «normal» syklus du er når du mister barnet. For min del tilsvarer dette mellom 5-6 uker da jeg mistet rett før en «vanlig» menstruasjonssyklus. PÅ grunn av høy HCG fikk ikke kroppen det tilbake de to første ukene etter MA og jeg må derfor vente til slutten av juni.

Dersom man venter en menstruasjon før man gjør nytt forsøk, men ønsker å ha samleie før dette må man da bruke prevensjon?

Jeg ble anbefalt å bruke kondom den første syklusen før menstruasjon kommer tilbake første gang.

Er det farlig å ha ubeskyttet sex før du har fått tilbake menstruasjon?

Dette finnes det heller ikke noe fasitsvar på, men mange forskjellige meninger. Noen får beskjed om at de kan fortsette som før da kroppen ikke blir gravid før den er klar for det. Andre mener man bør la livmor bli frisk og sunn og vente en mens før man har ubeskyttet sex. Grunnen til sistnevnte er at man kan risikere tynne slimhinner etter en MA/SA BÅDE ved naturlig, medisinsk eller kirurgisk inngrep.

Det kan ta en stund før slimhinnen i livmoren er tykk nok til at et befruktet egg skal kunne feste seg igjen. Slimhinnen bør være ca.7mm tykk for at et befruktet egg skal kunne feste seg. Derimot kan man visst ha eggløsning uavhengig av tykkelsen på slimhinnen, og egget kan befruktes, men altså ikke feste seg dersom slimhinnen ikke er tykk nok.

Kan det føre til skade på barnet eller ny SA/MA dersom man blir gravid før man får menstruasjon tilbake?

Som forklart over kan det skje at egget ikke fester seg dersom ikke slimhinnen er frisk og tykk nok, dette kan da resultere i ny SA/MA. Etter en menstruasjon vil du få en ny, frisk slimhinne og det er i hovedsak derfor de anbefaler oss å vente. Andre ting som kan komme i veien er eventuelle rester etter graviditeten. Dette blir skylt ut ved første menstruasjon etter SA/MA og muligheten for et bedre og sunnere svangerskap øker.

Får man utredning for SA/MA?

På grunn av at dette, dessverre, er så vanlig som det er får man ikke utredning før man har mistet minst tre ganger.

Hva er det beste du kan gjøre for å bli fort gravid igjen?

Hold deg unna alkohol, tobakk, spis sunt og hold kroppen i aktivitet og normalvekt. Start med folsyre allerede nå og gjerne tilskudd av omega3 eller multivitaminer. Dette er ikke noe fasit for at du blir det, men det er noe du selv kan gjøre for å få best mulig grunnlag for en sunn graviditet i fremtiden.


Håper dette kan være til hjelp for noen andre også ♥ Uansett er det en velfungerende selvhjelp. Jeg håper så inderlig du ikke gidder å lese deg gjennom hele dette innlegget. For gjør du det har du mest sannsynlig kjennskap til det jeg skriver om. Enten gjennom noen andre eller gjennom egne opplevelser. Du skal uansett vite, du er aldri alene og som fattig trøst- jeg tenker på deg og føler så inderlig med deg.

Stor stooor hjerteklem ♥

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply
  Tonje
  23. januar 2020 at 13:23

  Jeg vet det er lenge siden innlegget ble skrevet, men tusen takk ❤️

 • Reply
  Tastaturheks
  26. april 2020 at 19:19

  Samme her. Går gjennom dette nå og veldig glad jeg kom over ditt innlegg

  • Reply
   Elisabeth Halbjørhus
   26. april 2020 at 20:54

   <3 Jeg har fått så mange meldinger både her og på instagram på grunn av det innlegget her. Både da og nå og det er så utrolig fint å vite at jeg kan være til hjelp ved å fortelle min historie. Det blir bra igjen <3 MEN jeg forstår den sorgen du går igjennom nå så alt for godt. Mange gode klemmer til deg!

 • Reply
  Susie
  21. juni 2020 at 14:37

  Takk for dette innlegget.. har akkurat mistet 3 ganger (påfølgende) og gynekologen mener det ikke er noe i veien for å bli gravid «med en gang» atter en gang.. Men magefølelsen min tilsier at vi bør vente iallfall en menstruasjon først.. utfra det du skriver så gir det mening med magefølelsen min.. 🙂

  • Reply
   Elisabeth Halbjørhus
   21. juni 2020 at 17:41

   Takk for at du legger igjen spor. Jeg er så glad for at min erfaring kan hjelpe noen andre som leter etter svar. Jeg husker jeg var desperat etter svar selv, og vi var heldige å få verdens nydeligste gutt i etterkant av dette. Jeg føler så utrolig mye med deg og kjenner følelsene på kroppen selv. Du er sterk og følg magefølelsen. Den tar sjeldent feil <3 God klem

 • Reply
  Monica
  6. juli 2020 at 00:06

  Tusen takk for dette innlegget , det kom godt med i en vanskelig periode.

  • Reply
   Elisabeth Halbjørhus
   6. juli 2020 at 14:59

   Det er det flere som har skrevet, og det var meningen den gangen jeg skrev det <3 Føler med deg. Det er så vondt det du gjennomgår nå. Hold ut, for jeg lover, det blir bedre selv om alt ser mørkt ut en periode. Gode klemmer fra meg <3

 • Reply
  Guro
  5. august 2020 at 00:44

  Dette innlegget har gitt meg flere svar enn jeg følte sykehuset kunne. Takk! Hadde en MA i uke 8 nå i sommer og har slitt veldig i etterkant. Man tenker jo aldri at det skal skje akkurat deg, og jeg hadde heller aldri hørt om MA. Fant veldig trøst i innlegget ditt. Nå, tre uker etter den forferdelige hjemmeaborten, har jeg en rekke spørsmål og føler ikke jeg kan stole helt på sykehuset med de svarene de gir (ikke gir). Føler meg ikke tatt på alvor og svarer er bare «avvent og se an». Er ikke så lett å stole på at noe som helst skal ordne seg når man først har blitt utsatt for sjokket og sorgen som kommer med en MA. Takk igjen!

  • Reply
   Elisabeth Halbjørhus
   6. august 2020 at 12:46

   Åh, takk for at du skriver dette <3 Jeg gråter med deg for jeg vet hvor ufattelig vondt det gjør og uansett om det er verdens dårligste trøst akkurat nå så blir det bedre og til slutt helt bra <3 Jeg hadde en veldig nær venninne som også hadde MA rett før sommeren og hun er allerede gravid igjen. Hensikten med innlegget var å bearbeide min egen sorgprosess samtidig som jeg som deg, letet etter svar. Jeg var desperat og ingen INGEN kunne gi meg det svaret jeg trengte. I tillegg fant jeg utrolig lite lesestoff om akkurat MA og det var derfor godt å kunne dele min historie for å hjelpe andre. Dette kommer du til å klare selv om det gjør forferdelig vondt nå og også hver eneste gang man får mensen før man eventuelt blir gravid igjen. Det føles som å bli satt rett tilbake til den forferdelige situasjonen naturen satt oss opp i. God klemmer til deg <3

 • Reply
  Annelise
  9. desember 2020 at 13:39

  Takk for fin artikkel. Jeg hadde en spontanabort for en uke siden, men mest sannsynlig døde nok selve fosteret allerede for to uker siden. Det har vært en tøff uke, med både fysiske og psykiske smerter. Mye skam knyttet til å være borte noen dager fra jobb. Prøvde meg på jobb på fredag, og da tok det ikke lang tid før jeg måtte rett hjem igjen med sterke magesmerter og null energi. Magen har heldigvis blitt mye bedre nå, og jeg er tilbake på jobb, men klumpen i halsen er der fremdeles, og den vil nok være der en stund. Takk for at du delte dine erfaringer med oss <3

  • Reply
   Elisabeth Halbjørhus
   9. desember 2020 at 13:56

   Så vondt å lese. Jeg kjenner meg altfor godt igjen, men av erfaring kan jeg si deg at det blir bedre <3 Men la deg selv sørge og gi det tid. Stor god klem fra meg til deg <3 Du er sterkere enn du tror og jeg lover deg at du vil komme styrket ut av dette <3

 • Reply
  Marthe
  6. januar 2021 at 15:16

  Tusen takk for dette innlegget!

  • Reply
   Elisabeth Halbjørhus
   11. januar 2021 at 14:51

   <3 God klemmer til deg. Jeg vet hvor mørkt det føles når man er det, men jeg kan med hånden på hjertet si at det blir bedre med tiden.

 • Reply
  Ina
  18. januar 2021 at 19:24

  Hei! Jeg ser det er en del år siden du la ut dette innlegget, men ville bare si : tusen takk! ❤️ Jeg skulle i dag vært 12 uker på vei, men for to uker siden fant jeg ut via ultralyd (grunnet blødning) at fosteret allerede hadde dødd noen uker i forveien. Dette var min første graviditet, og den var VELDIG ønsket! Gleden hadde vært så stor i en måneds tid og plutselig gikk verden under. Helgen gikk til medisinsk abort for å få ut restene. Jeg føler meg helt sønderknust og grøsser av tanken på at fosteret har vært dødt så lenge, mens jeg fortsatt har følt meg gravid.. Jeg lurer på hvordan man takler neste graviditet? Jeg kommer til å være så nervøs og engstelig.
  Jeg har dratt rett på jobb igjen, men merker at det er utrolig tøft. Etter innlegget ditt skal jeg vurdere å faktisk sette den psykiske (og fysiske) helsen min først, og ta kortere dager eller 100% sykmelding en stund. Så igjen, tusen takk for dette innlegget ❤️ Godt å høre at andre har følt det samme som meg.

 • Reply
  Sophie
  28. januar 2021 at 05:44

  Tusen takk for dette innlegget! Er oppe midt på natten her (evt tidlig morgen) og får ikke sove pga en spontanabort for halvannen uke siden. Utrolig mange tanker som kverner i hodet i tillegg til at jeg har hatt veldig mye vondt. Har prøvd meg tilbake på jobb igjen, men ender med et nederlag hver dag. Uansett- tusen takk for dette innlegget ❤️

  • Reply
   Elisabeth Halbjørhus
   28. januar 2021 at 08:31

   åååh <3 Jeg føler så med deg. HUsker så godt hvordan det var og selv om det ble bedre med tiden tok det år før det ble bra. Det var først når Ulrik kom året etter at jeg kom ordentlig over sorgen. La deg ta deg tid og selv om verden rundt deg går videre alt for fort må du huske på at det er dine følelser og du må la de ta den plassen de trenger <3 Klem til deg!

 • Reply
  Marthe
  7. mars 2021 at 12:43

  Tusen takk for en veldig fint innlegg, veldig glad for at jeg kom over det❤️ Her er sorgen stor men det hjalp mye å lese innlegget ditt! MA i uke 13. Først medisinsk med hjelp av fødeavdelingen og så utskraping. Helt utslitt. Blir sykemelding iallefall noen dager, selv om dette skjedde før helgen. Sender gode klemmer og tanker til alle som går gjennom dette❤️

  • Reply
   Elisabeth Halbjørhus
   8. mars 2021 at 07:45

   Sender mange god klemmer til deg <3 Takk for at du deler! Fattig trøst men jeg kan skrive under på at det blir bedre igjen <3

Leave a Reply