Polen

REISEGUIDE :: KRAKOW

Liker du pulserende storbyliv med shopping, mennesker og et bredt utvalg? Eller er du typen som foretrekker slaraffenlivet hvor man går fra kafè til kafè i vakre omgivelser?Da er Krakow perfekt for deg! Byen, som er oppført på UNESCOs liste over verdensarven, har begge deler. Jeg har i løpet av det siste året fått en enorm forkjærlighet for øst-europeiske storbyer, og både  Krakow og Warszawa er kremfavoritter.

Krakow har så mye spennende og by på, og det er ingen tvil om at jeg skal tilbake! Vi reiste ned med to vennepar i sommer og var så heldige å få oppleve syden i storbyen. Gradestokken viste 37 grader, og det var egentlig for varmt til å ha på klær. Rett ved hotellet vårt lå det en stor park langs elvebredden som var perfekt for late dager med sol og høy temperatur. Med livemusikk på nedsiden og et par øl i sekken føltes det nesten ut som en liten minifestival! 😀

– URBAN LIFE –

Å komme seg til Krakow er både enkelt og billig. Vi reiste fra Rygge med Ryanair og bestilte hotell på hotels.com. Vi landet i Krakow sent torsdag kveld og slang oss i en taxi på flyplassen. Det tar en liten halvtime inn til byen og bør ikke koste noe særlig mer enn 60 zloty, som er rundt 130 kroner. Derfra dro vi rett ut til market square eller Rynek Glowny som det heter. Plassen er kjent som hjertet av gamlebyen. Her kryr det av kafeer, restauranter, barer, småbutikker, spa og utesteder. Det er også her du finner den ærverdige Maria kirken. Prisene på mat og drikke er noe høyere midt i smørøyet enn ellers, men i og med at prisnivået generelt i Polen er latterlig billig så spiller det ingen rolle. Det å drikke vin eller spise et bedre måltid omgitt av vakker arkitektur er absolutt verdt pengene.

Vi hadde likevel fått noen andre reisetips og holdt oss unna de typiske turist restaurantene midt på Rynek Glowny når vi skulle spise middag. Så dersom noen skal til Krakow i nærmeste fremtid vil jeg gjerne gi dere noen tips jeg kan gå mer enn god for! 😀

RESTAURANTER

Først og fremst må jeg bare understreke hvor billig det faktisk er å leve i det landet her. Når 6 personer har spist en tre retters som smeltet i munn og drukket flere flasker med Proseco samt flere liter med øl og du har mest lyst til å bare spandere på alle de andre, da er det gøy å være på ferie da 😀

Dere MÅ prøve La Campana!! Stedet har seriøst den flotteste bakhagen i hele Krakow i tillegg til fantastisk mat og uvurderlig stemning. Restauranten ligger i Rynek Glowny området, men kan være vanskelig å finne frem til dersom man ikke har adressen. Vi tok taxi direkte opp dit fra hotellet, noe som anbefales for å ikke suse seg bort inni mellom gatene. Vi fikk et 6manns bord ute under trestammene med levende lys og livemusikk fra den bittelille scenen. Det er visstnok en litt dyrere og finere restaurant med et noe høyere prisnivå. La meg likevel si at vi spiste både biff som smeltet i munn og and jeg aldri har smakt maken til for prisen av en vanlig tacofredag her hjemme. Vi jentene delte tre flasker proseco mens gutta drakk øl etter øl. Med kaffe og dessert på hele gjengen samt en liten slant til underholdning for kvelden i tillegg betalte vi rundt 600 kroner per par. Altså 300,- per stykk. Og vi spiste og drakk GODT. Helt vanvittig. Det er nesten så man ler litt når man får regninga, og slenger på godt med tips. I alle fall her. Fantastisk opplevelse.

Vi lunsjet en del i Rynek Glowny hvor kafeer og restauranter ligger på rekke og rad. Hadde en liten time alene den ene dagen og det var helt magisk og bare sitte midt oppe i alt, nyte og studere folkelivet med noe kaldt i glasset. Fikk litt inntrykk av at utvalget midt i byen stort sett var likt, og det samme gjaldt også smakene og prisen. Vil heller anbefale dere og bevege dere innimellom smågatene ved middagstider, og stikke hodet inn i de smugene der det ikke ser ut som det er noe, for det er der de beste perlene ligger!

Gutta skulle oppfylle segway drømmen og i forbindelse med dette måtte vi kåle oss frem på baksiden av Maria kirken for å finne utleie kontoret. På veien dit kom vi også over tidenes chilleste sted som jeg anbefaler på det sterkeste!

Neste ut er altså Club RE. Her finner du tre barer og restauranter i ett. Du kan selv velge hvor du vil plassere deg, alt etter behov. Vi hadde behov for skygge og noe kaldt og drikke og havnet rett på innsiden i «hagen». Det var som å komme inn i en tropisk oase med solstoler, perfekt gjennomtrekk og ekstremt rimelige priser. Her ble vi sittende i mange timer og bare le, skravle og kose oss. 5 meter unna inne på samme område ligger det en restaurant hvis magen skulle trenge litt nyttig påfyll 🙂

På lørdag ønsket vi å bevege oss ut av Rynek Glowny, og satt derfor kursen mot Plac Nowy, som er kjent som jødekvartalet i Krakow. En opplevelse i seg selv! Her kommer du litt vekk fra den typiske turismen og du møter på flere lokale enn turister. Føltes litt som løkka i Oslo!

Vi kom tilfeldigvis over Le Scandale, et fantastisk spisested kombinert med en kul bar/club. Er du ute etter en laid back stemning i tropiske omgivelser er dette stedet!!  De hadde alt mulig på menyen, og prisnivået var behagelig. I tillegg serverte de helt sinnsyke drinker- mojitoen vi fikk der toppet lista. Og er du glad i kirsebær MÅ du prøve denne som frozen daiquiri. Magisk!!

SPA 

Etter mye research kom jeg for øvrig frem til at prisnivået på spa er forholdsvis likt. Det finnes mange forskjellige men jeg kan anbefale Bali beauty house and spa og Mariacki spa. Sistnevnte dro jeg og mannen på sammen i og med at de hadde par terapi. For en utrolig deilig opplevelse. Det var vanskelig å ikke duppe av, men jeg tviholdt øynene oppe for jeg ønsket å nyte hvert sekund av mine 60 minutter. Anbefales!

 SHOPPING

Nede i Rynek Glowny finner du mange av de samme butikkene som du også finner på senterne i Krakow, men er du virkelig ute etter å shoppe fra deg anbefaler jeg å besøke et av kjøpesenterene i byen. Vi var innom Galeria Krakowska hvor du blant annet finner; Pull & Bear, Levis, Calzedonia, HM, Zara, CMYK (BRA !! barnebutikk i Polen), Reserved, Reserved Kids, Nike, Adidas, Zara Home, Bershka, Mango, New Yorker, Aldo osv.

OPPLEVELSER

Det er mer en nok å finne på i Krakow, og tre dager kan sies og være altfor lite. Vi tok det rett og slett helt piano og var derfor ikke veldig kulturelle på denne turen. Her kan du oppleve et dryss med museer, flott arkitektur og mye spennende som blant annet rafting, leie av segway, gokart, shooting range, rafting, saltgruvene eller et historisk besøk til en konsentrasjonsleir. Maria kirken er vel egentlig et must, og dersom du er fan av hester kryr det av hestekjøring tilbud i gatene 😀

BAR/UTELIVBåde Club Re og Le Scandale er fine steder og starte kvelden dersom du ønsker en all-nighter! Førstnevnte gir meg litt mer brun bar følelse mens sistnevnte gir mer club følelsen. Jeg vil likevel anbefale deg en bar-til bar runde i storbyen. Dra til Rynek Glowny og snik deg inn mellom de store fasadene. Her finner du bar på bar med god drikke til en rimelig penge. Avslutt kvelden på Frantic eller Shine dersom du foretrekker en skikkelig natt ute på byen. Her er musikken fantastisk mens champagnen flyter blant festglade mennesker.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply