// Turen ble sponset av Tisca
Rett før jul var jeg på besøk hos Tisca i Romania, nærmere bestemt Transylvania. Her fikk jeg og 5 andre jenter fra Norge, Sverige og Finnland et nærmere innblikk i hvordan verdens vakreste tepper faktisk blir produsert. Jeg elsker hvordan håndarbeid trenden har tatt seg opp i Skandinavia de siste årene, og denne merkevaren topper kanskje listen min.
Om du bare hadde visst hvor mye arbeid som ligger bak hvert eneste teppe Tisca lager hadde du garantert blitt like målløs som meg. Det har seg nemlig slik at før de talentfulle veverskene som jobber hos Tisca kan starte med selve vevingen må materialet gjennom en omfattende og spennende reise på minst 5 steg. Råmaterialet settes sammen for hånd før det spinnes på tråder for å lage ullnøstene som benyttes under vevingen. Deretter nøstes de opp for så å vaskes og tørkes for å samle fiberne og gjøre selve ulltråden mer kompakt. Sistnevnte kan fort minne litt om toving, for de som har vært borti det, bare i et MYE større spenn.
Så kan nøstene endelig kan komme ut i «vevehallen» hvor de blir produsert for hånd. Det ligger så mange timer og dager bak hvert teppe, og hele 75% av produksjonen er i dag individuelle ordre hvor teppene lages på mål etter ditt eget ønske. Du kan velge mellom 26 ulike strukturer og hele 96 farger.
Ullen Tisca bruker kommer hovedsakelig fra New Zealand, men de har også ull fra blant annet Tyskland, Frankrike, Østerrike, England og Italia. Walter Aigner, CEO av Tisca og vår ultimate guide for turen, drømmer om å starte opp egne ullplantasjer i Romania da det ikke finnes noen per dags dato. Siste stikk er oppkjøp av hele 3 hektar like ved fabrikken i Transylvania.
Ikke bare er Walter en rå forretningsmann med sunn fornuft, men han har også bena godt plantet på jorda. Jeg tror du skal lete lenge etter noen som er så iherdig opptatt av å hjelpe samt ta vare på andre. Han har en visjon for å «redde» fattigdommen som helt klart herjer over Romania. Hvor det typiske romfolket flykter vekk for å overleve ønsker Walter å skape arbeidsplasser. Ærlige arbeidsplasser med god inntekt og et opplæringsprogram så fint at det fikk tårene mine til å renne der jeg satt baki den hvite minibussen langt oppi fjellene av Transylvania. Dette kommer jeg tilbake til.
Personlig elsker jeg naturlige produkter i interiøret, og ull er intet unntak. Ikke bare er det selvrensende men ull har flere fordeler som blant annet fuktigheten. Visste du for eksempel at ull består av 16% vann? Er det fuktig i et rom vil et teppe som dette trekke fukten ned og motsatt i tørkeperioder hvor den slipper fuktigheten ut. På bildet over ser dere min absolutte teppefavoritt. Selv om Walter selv frarådet oss å gå for Olbia Perla var valget enkelt. Vi snakker ull på ull og håndarbeid ned til den minste detalj, for ikke å snakke om en vanvittig krevende prosess. Kvalitet på høyeste nivå. Jeg har nemlig aldri sett maken til håndarbeid og blir like imponert hver eneste gang jeg ser det. Kanskje enda mer nå når jeg selv har kjent med bare hender hvordan det lages.
♥
Jeg kan nesten ikke vente med å sette føttene mine på dette hjemme i stuen, og tro det eller ei, jeg ble plutselig sykt motivert til å ommøbelere alt hjemme. Materialistiske kjærlighetsærklæringer som denne gjør det med meg. Jeg vil gjør det fint før kunstverket kommer hjem 😉
No Comments