Romania

PREGET AV FATTIGDOM

God morgen dere. Jeg må egentlig kaste meg rundt for en graviditetssjekk hos legen min snart, men før den tid tenkte jeg at jeg kunne gjøre noe nyttig… som å rydde opp i kameraet mitt og tømme minnebrikken som var full for lenge siden!

Snublet over disse bildene fra turen vår til Romaina i regi av Tisca og MÅ bare vise dere et lite utsnitt. Den ene dagen byttet vi på å veve på fabrikken og se verden utenfor. Walter, som jeg har snakket om tidligere, tok oss med til flere flotte steder hvor vi både fikk god mat og et innblikk i den vakre delen av Romania. Til stor kontrast ble vi også tatt med opp til en landsby langt oppe i fjellene, en liten time fra fabrikken i Cisnadie. En by så preget av fattigdom at det gikk et gufs gjennom hele meg når vi tråkket forsiktig ut av minibussen. De fleste som bor her har verken råd til å reise inn til byen eller til sykehuset. De har ikke bil og må klare seg på det de har.

En livsstil så langt fra min egen, men så ekte så mange steder både i og utenfor Europa. Å se det fra innsiden og ikke gjennom tv-skjermen gjør noe med en. Selv om menneskene vi møtte der møtte oss både med livsglede og et smil kjempet jeg så hardt mot tårene at det var umulig å ikke se medlidenheten i øynene mine.

I landsbyen ovenfor bor det omlag 200 mennesker, 50 stykker er etnisk rumenske men disse er nå gamle. Resten av befolkningen er sigøynere hvor flere av de er små barn. En by med en befolkning preget av frost, tynne vegger,lite jobber,  lite mat og drikke og en helt annen måte å leve på. Her blir jentene gravide før de er 15 (!) og guttene

Walter tok oss med inn i en av sine egne bygninger på stedet. På bakgrunn av at flere av hans dyktige ansatte kommer fra landsbyer som dette har han startet opp noe som kalles Elijah Project. Et fantastisk tiltak som skaper muligheter. Muligheter til å komme seg videre, til å tjene godt, få lappen og mulighet til å skape sitt eget liv. Bygget i seg selv er forholdsvis lite, men rent og varmt. På innsiden er det noen store håndvever. De er totalt 7 stykker som jobber der på bakgrunn av at de skal bli lært opp og få muligheten til å jobbe i fabrikken i Cisnadie. Totalt produserer jentene som jobber der omlag 1000 tepper i året, noe som gir vinst nok til å betale for bygget og lønninger til jentene. Selv om de får laveste lønn så får de mat ticket og dekket førerkort og egen bil slik at de kan kjøre ned selv til Tisca fabrikken når de er utlært.

Et tiltak så flott at jeg får tårer i øynene av å tenke på det. Som nevnt i tidligere innlegg har Walter en klar visjon om at det han kan gjøre for å hjelpe fattigdommen er å skape muligheter. Skape arbeidsplasser. Her gjør han nettopp det og i retur får han flotte medarbeidere.

I forbindelse med Elijah prosjektet har de også bygd opp en brønn og en skole/barnehage hvor barna får utfolde seg kreativt. Når jeg så de søte små englevingene de hadde laget til julespillet, på de få kvadratmeterne de har til rådighet var det vanskelig å holde igjen tårene. De små nydelige barneøyne som møtte meg langs veien. Jeg hadde mest lyst til å ta hele gutten inntil meg og klemme han ♥ For å si det sånn, det har aldri vært så deilig å se Celine igjen som når jeg kom hjem fra turen.

Dessverre er det ikke bare steder i Romania som er preget av fattigdom og flukt. Vi finner det alt for mange steder i verden, og det er så lett å tenke at vi ikke kan gjøre noe, men det kan vi! Jeg er så beriket av flotte mennesker i livet mitt som gjør det de kan for å hjelpe andre. Det gjør meg både stolt og beundrende. For mens jeg noen ganger føler jeg kjemper mot døgnets timer for å rekke alt jeg skal reiser de ned til Hellas eller ut på havet for å hjelpe flyktninger fra Syria som har mistet alt i livet utenom livet sitt. Så selv om jeg ikke har fått tatt turen ned selv prøver jeg å hjelpe til med penger eller varme klær mot kulden.

To gode venner av meg, Ingrid og Therese reiser nok en gang ned til Athen førstkommende fredag. De har fylt opp kvoten for klær men dersom du vil bidra til å hjelpe de som lider der nede kan du overføre en 10`er eller 10 til Vipps: 41182960 / konto: 26101821322 eller direkte til Dråpen i Havet på Vipps: 10584. Tenk at 50 kroner er mat til flere familier, bleier og tåteflaske til de små uskyldige skjebnene og tepper, telt og tøy. 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply